Bal (Arı Ekmeği) 240 gr
Arı Ekmegi arıların çok çeşitli çiçek polenlerini toplayıp topladıkları polenleri yavru arıların yiyebileyeği şekilde salgıladığı enzimlerle yoğurup petek gözlerine koyduğu çok kıymetli doğal vitamin deposudur. bu gıda içinde barındırdığı çok çeşitli vitaneminler sayesinde insanlar içinde çok degerli ve insan sağlığına yardımcı bir gıda olmuştur .torosdağı arı ekmeği tarım alanlarından uzak yüksek yaylalarda arıcılık yapan arıcılarımızdan toplanarak paketleme yapılmıştır.bu nedenle kimyasal barındırmaz %100 doğaldır.
Arı ekmeği nedir? Sorusuna verilebilecek en güzel cevap doğada bulunan en özel besin değeri taşıya yiyecektir. İçeriğinde zengin vitamin, yüksek değerde protein, bin bir çeşit mineral ve aminoasit taşıyan faydalı bir besindir. Arılar doğanın mucizesi olan her bir polen tanesini kendi oluşturdukları enzim tanecikleri ile bir araya getirerek her bir petek yuvasına bu ekmeği yaparlar. Mucizevi bir besin olan bu ekmek her bir arı yavrusunun dünya ile tanıştığı ilk besin ürünüdür. Dış zarında yer alan koruyucu vitaminler, mineraller ve aminoasitler sayesinde insanlar tarafından çok tercih edilen bir besin değildir. Çünkü içeriğinde yer alan bazı enzim granülleri aminoasitlerle buluştuğunda kolaylıkla sindirilemeyen bir besin haline gelmiştir. Arılar nasıl sindiriyor derseniz kendi vücutlarında bulunan enzimler sayesinde insanlara göre daha hızlı sindirebilir hale gelen bir besin haline gelmiştir. Her bir polen zarının enzimler ile buluşarak geçirdiği bu değişime fermantasyon denir. Bu fermantasyon işlemi bakterilerle doğru orantıdır. Bu ekmeğin bir diğer bilinen en önemli özelliği ise probiyotik yönünden güçlü olmasıdır. Bu ekmeğin yaklaşık %30’u protein ve K vitamini içerir. Arı ekmekleri geçirilen bir takım işlemler sonrasında hem yetişkinler hem de çocuklar için uygun besin haline getirilebilir. Çiğneyerek ya da süt, yoğurt, kefir ve peynir gibi protein yönünden besin değeri yüksek olan yiyeceklerle tüketildiğinde daha yararlı hale geldiği gözlemlenmiştir. Bunun dışında bal, pekmez gibi sıvı yenebilen besinlerle de kolay tüketilebilir. Arı ekmeği polene nazaran üç kat daha fazla biyoaktif özellik taşıyor. Minik minik olduğundan dolayı ağızda eritilerek tüketilebiliyor. En ideal yeme zamanı ise yemeklerden yarım saat öncesidir. Böylece ağız yoluyla tükürük bezlerinin yardımıyla daha hızlı bir şekilde insan vücudunda süreci başlamış oluyor. Arı ekmeğinin fermastasyon işleminin başlaması için 200 mikroorganizmanın yardımı ile bunlara ek olarak A, B, C, D, E vitaminleri gereklidir.Minerallerin çoğu ve yüksek besin değerine sahip vitaminler sayesinde arı ekmeğini oluşturan bileşenler arasında büyük önem taşıyor. Çeşitli karbonhidrat, aminoasitler ve uçucu yağlar bu fermantasyon süreci için çok önemlidir.
ARI EKMEĞİ (PERGA) NEDİR?
Arıların temel besin maddelerinden biri olan polen, arılar tarafından toplandıktan sonra kendi bileşenleriyle karıştırıp arka bacaklarında bulunan polen keseciğine konularak kovana getirilir. Petek gözüne getirilen polen bal ile karıştırılarak burada muhafaza edilir. Petek gözündeki koşullar ve laktik asit bakterileri sayesinde değişime uğrayıp petek gözünde depolanan ürün Arı ekmeği (Perga) olarak adlandırılır. Arı ekmeği polenden farklı kimyasal özelliklere sahiptir. Arı ekmeği yüksek biyolojik aktiviteye sahip özellikte bir arı ürünüdür. Arı ekmeğinin Polene göre vücut tarafından emilimi daha kolaydır.
Arı ekmeğinin bileşiminde;
• Protein,
• Karbonhidrat,
• Lif
• Yağ asitleri ve lipitler (Linoleik, Linolenik)
• Vitaminler
(Niasin (B3), Piridoksin (B6), Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Pantotenik asit (B5), Folik asit, Biotin (H) ), Tokoferol (E), Askorbik asit (C), Beta karoten)
• Mineral maddeler
(Potasyum (K), Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg), Çinko (Zn), Demir (Fe), Bakır (Cu), Manganez (Mn), Fosfor(P),
• Fenolik maddeler,
• Flavonoidler,
• Aminoasitler,
• Organik asitler
• Arı ekmeğinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kolesterolü düşürdüğü, antioksidan aktiviteye sahip olduğu, zihin yorgunluğunu ve dikkat dağınıklığını azalttığı, yaşlanmayı geçirdiği, bağırsak, mide ve kalp rahatsızlıklarında ve kansızlıkta yararlı olduğu, halsizlik ve iştahsızlığa iyi geldiği çeşitli kaynaklarda bildirilmiştir.